Tururi Virtual 3D in arhitectura si constructii

Indiferent ca lucrezi in arhitectura, design interior, constructii sau inginerie, ai nevoie in munca ta sa realizezi documentatii tehnice, sa creezi planuri 2D, randari 3D. Lucurile par putin mai simple atunci cand iei totul de la zero, un spatiu complet nou. Lucrurile se complica putin, atunci cand vine vorba de spatii deja existente care trebuie reinterpretate, remodelate. Tururile virtuale 3D pot fi in acest caz, de un real folos specialistilor, oferind date si imagini de inalta acuratete si economisind timp cu realizarea documentatiei. In articolul de mai jos, va prezentam beneficiile utilizarii tururilor virtuale 3D in arhitectura si design interior, precum si instrumentele specifice oferite de aceste tururi virtuale, celor care activeaza in domeniul arhitecturii, designului interior, constructiilor si ingineriei in general.

Arhitecta Simona Mihai, in activitatea sa curenta, realizeaza multe documentatii tehnice, ce pot fi adesea, nu doar dificile dar si mari consumatoare de timp. Planurile locatiei (releveurile) desenate manual, pot contine erori umane sau pot avea omisiuni prin neobservarea la timp a unor anomalii de constructie. Acest lucru conduce la efectuarea de vizite multiple la fata locului, revizuiri de planuri si documentatii, cu implicatii uneori chiar mari asupra comenzilor de materiale, timpilor de executie si evident cu reflectare in costuri. Cu alte cuvinte, o pierdere de timp si de efort, inutila.

Ce a observat ea?

 • mai bine de 1/3 din proiectele complexe de renovare necesita mai multe vizite la fata locului pentru reevaluare sau inspectie preliminara;
 • fotografierea spatiului pentru a putea utiliza ulterior diferite detalii, nu este o solutie buna, ea fiind de multe ori incompleta;
 • procesul de proiectare si de realizare a documentatiilor pentru proprietati mari (de peste 2000mp) poate dura 6-8 ore;
 • LIDAR este foarte scump de utilizat in cazul proprietatilor rezidentiale;
 • orice alta solutie ar utiliza, aceasta ar trebui sa fie compatibila si usor de integrat cu AutoCAD.

SOLUTIA

UTILIZAREA de tururi virtuale 3D, in activitatea de arhitectura, deoarece reduce masuratorile manuale cu pana la 80% si accelereaza procesul de desenare cu pana la de 2 ori mai repede utilizand planurile automate si referintele vizuale.

Pasul #1:

Biroul de arhitectura a contactat compania noastra in vederea stabilirii unei intalniri din care sa reiasa cum pot aceste tururi virtuale 3d sa ii ajute sa obtina tot ceea ce si-au propus sa remedieze in faza de proiectare.

Pasul #2:

Am stabilit o intalnire online si dupa ce ne-a spus tot ceea ce vrea sa imbunatateasca sau sa eficientizeze in munca ei, i-am prezentat solutia si tehnologia utilizata de noi in crearea tururilor virtuale 3D. Am pus accentul pe:

 • rapiditatea cu care se realizeaza scanarea spatiului real;
 • acuratetea cu care sunt captate din realitate toate datele imagistice si masuratorile;
 • facilitatile tehnice specifice, oferite de turul virtual 3D, domeniului ei de activitate.

Facilitati tehnice ale turului virtual 3D, specifice arhitecturii si designului de interior

Vizualizarea 3D realista a spatiului

Inginerii, dirigintii de santier, construnctorii, managerii de proiecte, arhitectii sau designerii de interior, pot inspecta un spatiu in mod realist cu ajutorul turului virtual 3D. Partile implicate pot plasa in cadrul turului diferite etichete informative cu adnotari specifice sau taskuri de executat. Pot realiza succesiuni de tururi virtuale 3D, pe faze tehnologice pentru a putea evidentia progresul si pentru a putea construi un dosar de documentatie vizuala a proiectului respectiv. De asemenea pot vizualiza in modul VR spatiul, cu ajutorul ochelarilor VR. Exploreaza si tu un astfel de spatiu, traind experienta vizualizarii prin tur virtual 3D.

Ex: Interactive Learning Hub

Masuratori 3D

Poti face simple masuratori atat in sistem metric cat si in sistem metric imperial. Masuratorile se fac atunci, pe loc, in turul virtual si raman valabile, pe toata durata vizitei in tur. Nu este nevoie sa te reintorci la obiectul masurat in prealabil pentru a reface masuratoarea. Ea ramane valabila si vizibila fie pana o stergi manual, fie pana parasesti turul. Marja de eroare a masuratorilor din tur este de 1% fata de realitate. Poti masura obiecte, incaperi, ori chiar intregul spatiu. Experimenteaza instrumentul de masurare in cadrul turului virtual 3D al Centrului Microsoft din Brussels

Pachet „MatterPack”

Acest pachet de fisiere, reprezinta o arhiva download-abila cu informatii speciale pentru cei din domeniul arhitecturii, designului de interior, constructiilor si ingineriilor conexe. Pachetul este format din fisiere gata de importat in programe specifice precum AutoCAD, ArhiCAD, 3ds Max, ReCap, Revit etc. Pachetul contine si fisiere cu extensia „.obj” foarte necesare in etapa de proiectare.

Esti arhitect sau designer de interior si vrei sa testezi GRATUIT pachetul „MatterPack”?

REZULTATUL

In urma utilizarii frecvente a tururilor virtuale 3D, biroul de arhitectura al Arh. Simona Mihai si-a marit capacitatea de proiectare cu 15% si a redus la ZERO lista de modificari in comenzile de materiale, datorate masuratorilor incomplete sau gresite, asa cum era cazul in trecut. Simona si biroul sau de arhitectura, colaboreaza acum in mod constant cu compania noastra pentru realizarea de releveuri prin tur virtual 3D, in special in cazul proiectelor de mare anvergura. In perioada de testare activa, atunci cand acest instrument a fost utilizat in paralel cu sistemul traditional de lucru al biroului, utilizarea turului virtual 3D a scos la iveala multe neconcordante care, in caz contrar, ar fi costat timp si ar fi intarziat sau decalat multe faze de executie.

Cu ajutorul pachetului „MatterPack”, echipa biroului de arhitectura al arh. Simonei Mihai a reusit, in cadrul unui proiect, sa identifice rapid un perete care avea incorporat in el instalatie dubla, iar in cadrul altui proiect, au reusit sa identifice o schimbare unghiulara destul de dificila, greu de detectat, economisind aproape 1000 euro din costurile de constructie si remodelare.

Concluzii:

Utilizarea de tururi virtuale 3D in arhitectura, design interior, constructii si inginerii conexe, aduce urmatoarele beneficii importante:

 • Reduce timpii de proiectare cu 50%;
 • Reduce timpii cu masuratorile manuale cu 80%;
 • Elimina total fotografierea manuala;
 • Se integreaza facil si rapid cu programe si softuri specifice ramurei: AutoCAD, ArhiCAD, etc
 • Ajuta la intocmirea unei oferte mult mai precise;
 • Ajuta la cresterea vizibilitatii si a brandului expertului respectiv (fie el arhitect, designer de interior, constructor sau inginer in specialitati conexe).

Afla care sunt beneficiile turului virtual 3D si in alte ramuri de activitate